Hoe weet je of een vogel een “jong-mang” is of een pop?
Dit is vrij lastig, maar je zou het kunnen herkennen na zorgvuldige observatie of door snel een DNA check te laten uitvoeren. Elke vogel is anders dus niet alle punten zijn van toepassing.
Een jong-mang is:
- over het algemeen veel actiever in een kooi. Springt steeds naar een andere stok. Dit moet je echter niet verwarren met een ”wilde” vogel of angstige vogel.
- fluit veel meer en/of heeft de neiging om te gaan fluiten. Ook hier moet je rekening houden met het feit dat poppen ook kunnen fluiten.
- na een periode van 3 – 9 maanden gaat de onderkant van het bekje verkleuren – vanuit de achterkant (huid) richting het puntje – we noemen dit “a bek e brokko”. Ook dit proces voltrekt zicht niet bij alle vogels
- na een periode van 6 – 9 maanden krijgt een “jong-mang” witte stippen bij de vleugels. Dit wordt ookwel “polet” genoemd.
- wil je het gewoon zeker weten, stuur dan een aantal veren van onder de vleugel naar Gendika voor een DNA geslachtsbepaling. Je krijgt binnen een week te horen of je vogel een pop of man is.